H. Willibrordus - St. Willebrord

Mariagrot

Mariagrot naar het voorbeeld van Lourdes

Naast “de oude kerk” liet Pastoor A. van Rooy in 1885 aan de Dorpsweg een “Lourdesgrot” bouwen, op de plaats waar nu het beeld van Pastoor Bastiaansen staat. Onder leiding van Antwerpenaar Séger Dupas, als opzichter, en geadviseerd door B. Lauwerijssen, pastoor van Boschkapelle, bouwde een aantal Waalse arbeiders uit Rochefort de grot. Het werk werd in september 1885 voltooid. De gebruikte stenen, dertien wagons vol, waren afkomstig van de toen juist gesloopte vestingwerken van Bergen op Zoom. Verder gebruikte men 50 ton cement, 50 ton ijzer en 50 km ijzerdraad. De kosten bedroegen in totaal ca. f 6.000,-. Naast de grot was een vijver met een Mariabeeldje in het midden.

Later is, westelijk van deze oude grot, naast de nieuwe kerk, een nieuwe Mariagrot gebouwd.

De oude grot was vanwege de gebruikte inferieure materialen te vervallen om op te knappen. Bastiaansen besloot een nieuwe te bouwen en die ten opzichte van de nieuwe kerk precies zo te situeren als in Lourdes gebeurd was. Hij was in de winter van 1925/1926 naar Lourdes gereisd om ter plekke tekeningen van de grot te maken. Samen met de architect ontwierp hij ook het processiepark dat in zijn vorm veel ontleent aan Lourdes.

Het Mariabeeld in de grot is een stenen kopie van het beeld in Lourdes met rond het hoofd, op een metalen boog, de woorden ´Ik ben de onbevlekte ontvangenis´, een vertaling van de tekst die in Zuid-Frans dialect op het voetstuk van het beeld staat. Het beeld wordt door een permanent schijnende lamp uitgelicht.

In 1926, direct na de bouw van de nieuwe kerk en grot, reisde Pastoor Bastiaansen nogmaals naar Lourdes om eigenhandig een brok steen uit de rots van de echte grot te hakken. Deze is als reliek in de grot gemetseld.

Op 8 augustus 1926 werd door vicaris Van Oers van het bisdom Breda de nieuwe kerk en grot ingewijd. De pastoor zelf plaatste het zware Mariabeeld in de daarvoor bestemde nis.

Op zondag 7 oktober 1928 consacreerde Petrus Hopmans, bisschop van Breda, het vaste marmeren altaar in de grot, dat grote gelijkenis vertoonde met dat in de grot van Lourdes.

 

Parochieberichten

WEER VIEREN IN ONZE KERKEN

Vanaf 1 juli 2020

Eerste Heilige Communie definitief uitgesteld

door corona

Moederdagviering 10 mei 2020

terug te bekijken op de volgende link:

Programma liturgie Regio Rucphen en Regio Zundert

Periode april t/m juni 2020

 Pagina 1 van 7  >  >>

Overleden

Karel Verheijen

13 mei 2020

Pater Jan Munsters

31 maart 2020

Priscilla Verbraak

21 maart 2020