H. Willibrordus - St. Willebrord

Het orgel

In het weekend van 12 en 13 november 1988 werd het nieuwe orgel van de H. Willibrorduskerk feestelijk in gebruik genomen.
Op zaterdag 12 november werd tijdens een H. Eucharistieviering het orgel ingezegend door pastoor Ad de Bok en op zondagmiddag 13 november werd het orgel met een orgelconcert ingespeeld door organist Gerard Konings.

Geschiedenis

De H. Willibrorduskerk werd in 1926 in gebruik genomen. Het orgel van die tijd was een zuiver pneumatisch instrument, gebouwd door orgelbouwer Vermeulen te Alkmaar.
Door achterstallig onderhoud geraakte het orgel na verloop van tijd zo vervallen, dat het voor de eredienst niet meer te gebruiken was. Herstellen was te duur en daarom werd er in 1969 een elektronisch orgel aangeschaft.

Dankzij zeer succesvolle geldinzamelingsacties in 1978 en 1982, kon noodzakelijk groot onderhoud aan het kerkgebouw uitgevoerd worden. Hiermee groeide ook het verlangen naar een passend orgel in de gerestaureerde H. Willibrorduskerk. Tijdens een open dag in de kerk op 29 maart 1987 werd, in de stand van de kerkkoren, dit verlangen omgezet in het idee om een geldinzamelingsactie te starten voor een nieuw kerkorgel. De nieuwe actie werd een feit. Door de inzet van velen, met als grote gangmaker pastoor Ad de Bok, waren er begin 1988 al voldoende geldmiddelen beschikbaar om orgelbouwer Pels & Van Leeuwen te ’s Hertogenbosch opdracht te geven voor de bouw van een nieuw kerkorgel!

Dispositie van het nieuwe orgel

(1988, Pels & Van Leeuwen ‘s Hertogenbosch, opus 909)

  Hoofdwerk   C-g’’’ Nevenwerk   C-g’’’ Pedaal   C-f’
 

1. Prestant 8’

2. Roerfluit 8’

3. Octaaf 4’

4. Quint 3’

5. Octaaf 2’

6. Mixtuur

7. Trompet 8’

8.  Holpijp 8’

9.  Fluit 4’

10. Woudfluit 2’

11. Nasard 3’

12. Cornet II

13. Dulciaan 8’

14. Subbas 16’

15. Open fluit 8’

16. Fagot 16’

Tremulant werkend op beide manualen.
Koppelingen:

  • Nevenwerk aan Hoofdwerk
  • Hoofdwerk aan Pedaal
  • Nevenwerk aan Pedaal

Het orgel is voorzien van sleepladen met mechanische tractuur.
De manualen zijn uitgevoerd als balansklavieren en zowel de manualen als het pedaal hebben een zwevende mechaniek om ontregeling door temperatuursinvloeden te voorkomen.

De pijpen van het Hoofdwerk en het Nevenwerk staan opgesteld in de hoofdkast op een gemeenschappelijke windlade. De pedaalkast staat achter de hoofdkast opgesteld tussen twee kerkpilaren.

De gehele orgelkast is gemaakt uit massief Frans eikenhout, dat in de was geboend is. Ook de windladen, windkanalen en de blaasbalg zijn van massief eikenhout.

De ondertoetsen van de manualen zijn belegd met grenadillehout en de boventoetsen zijn gemaakt uit kersenhout dat belegd is met echt ivoor. De pedaaltoetsen zijn vervaardigd uit rechtdradig eikenhout, de registerknoppen zijn gemaakt uit palissanderhout.

Het totaal aantal pijpen bedraagt 984, waarvan er 10 alleen als decoratie gebruikt zijn in het front.
De frontpijpen (onderdeel van de prestant 8’) zijn gepolijst en de labia zijn beplakt met bladgoud.

G. Konings

Parochieberichten

WEER VIEREN IN ONZE KERKEN

Vanaf 1 juli 2020

Eerste Heilige Communie definitief uitgesteld

door corona

Moederdagviering 10 mei 2020

terug te bekijken op de volgende link:

Programma liturgie Regio Rucphen en Regio Zundert

Periode april t/m juni 2020

 Pagina 1 van 7  >  >>

Overleden

Karel Verheijen

13 mei 2020

Pater Jan Munsters

31 maart 2020

Priscilla Verbraak

21 maart 2020